. Ma Gedeon napja van.
Marosi Arnold emléktábla Székesfehérváron
2011-12-14 21:09:44
Marosi Arnold emléktábla Székesfehérváron

Marosi Arnold emléktábla Székesfehérváron

Szerdán délelőtt az Országzászló téren emléktábla avatással emlékeztek Marosi Arnold múzeumalapítóra, a Szent István Király Múzeum első igazgatójára. A táblát dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Dékány Árpád Sixtus zirci főapát leplezte le. Székesfehérvár Megyei Jogú Város önkormányzata 750 ezer forinttal járult hozzá a tábla elkészítéséhez.




Marosi Arnold emléktáblája első darabja egy tervezett emléktábla sorozatnak, melyeket a múzeum falán helyeznek majd el.  A Humán Közszolgáltatási Szakbizottság 2010-ben 750.000 forintot szavazott meg a tábla elkészítésére, így a város az erkölcsi támogatás mellett anyagilag is támogatást nyújtott. A székesfehérvári Panteonnal kapcsolatos tervekről Dr. Lukács László főmúzeológus, egyetemi tanár beszélt. Az ünnepségen közreműködött a Ciszterci Szent István Gimnázium énekkara és diákjai.


marosiDr. Lukács László és Demeter Zsófia


Elsőként Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd beszédet mondott Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dékány Árpád Sixtus zirci főapát. Az ünnepi köszöntőket követően került sor a Nagy Benedek szobrászművész által készített domborművű emléktábla leleplezésére.


marosi


Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében méltatta Marosi Arnold munkásságát, majd kitért arra, hogy „Székesfehérvárnak büszkének kell lennie azokra a polgáraira, akik sokat tesznek a városért. Marosi Arnold emléktáblája és a tervezett panteon sorozat is egy összefogás eredményeképpen jöhet létre. Székesfehérvár önkormányzata az erkölcsi támogatás mellett anyagi segítséggel is hozzájárult a tábla elkészítéséhez és kihelyezéséhez.”


marosiMarosi Arnold képzettsége igen sokoldalú volt. Pályája elején ciszterci szerzetesként és tanárként vállalt állást a székesfehérvári Ciszterci Gimnáziumban. Múzeumépítő tevékenysége röviddel Fehérvárra érkezése után, 1910-ben már sikert aratott: fiatal tanárként és képzett múzeumi szakemberként vitte sikerre a Fejérvármegyei és Székesfehérvári Múzeumegyesület megalapítását. Ezzel szervezeti keretet adott egy modern múzeum, a mai megyei múzeumi szervezet közvetlen elődjének kiépítéséhez, illetve a múzeumüggyel szívesen foglalkozó civil szervezetet teremtett. 1910-től haláláig a múzeumügy minden részfeladatát maga végezte el, később támogatókat, segítőket szerzett.


Marosi vezetésével a múzeum és az egyesület a 30-as években már igen fontos kezdeményezője és szereplője volt a nagy országos rendezvényeknek (a Szent Imre évnek 1930-ban és a Szent István évnek 1938-ban), kikérték véleményét az új utca-elnevezések, szobrok elhelyezése, emlékhelyek, emlékparkok rendezése, illetve a történelmi belváros rendezése ügyében, támogatott országos jelentőségű kiadványokat és kutatásokat, diavetítéses szabadtanítási programot folytatott.


marosi


Marosi Arnold nevét nem csupán utca és múzeumi alapítvány viseli, Fejér Megye Közgyűlése 2008-ban Marosi Arnold-díjat is alapított. A díjazás a megye örökségének védelmére vonatkozik, annak megbecsülésétől gondoskodik.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Damaszkin Olga
Székesfehérvár a legmagasabb szinten emléktáblát avatott neves fajvédő személyiségének. El kellene olvasni "főművét": Marosi Arnold: Átöröklés és nemzetvédelem (1923) http://www.ppek.hu/konyvek/marosi01.txt
2011-12-15 08:48:36
Zorro
Ez tényleg egy vállalhatatlan könyv. Székesfehérvárnak tényleg csak ilyen büszkeségre futja? Panteon, utca, díj, alapítvány???
2011-12-16 09:11:24

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>